Forskere er bekymret for at det kan bli mer kvikksølv i sjømat. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Vær: – Dette gjør at gammel kvikksølvforurensning som naturen har lagret for oss, kan lekke ut og bli en trussel for livet i havet, sjømaten vi spiser og helsa vår, sier havforsker Michael Bank i en pressemelding.
Han har ledet internasjonal forskning på temaet og gir blant annet råd til FN om kjemikalier og klima.
Det skilles mellom moderne og arvet kvikksølv, og sistnevnte har ligget lenge i naturen og kan slippe ut for eksempel ved at permafrosten tiner, som på Svalbard eller i Sibir, eller når havet blir varmere, ved skogbranner og andre ekstreme værhendelser.
– Vi står overfor svært ulike typer kvikksølv, både når det gjelder hvor gammelt det er og hvordan det sirkulerer i naturen. Spesielt metylkvikksølv er farlig, fordi det virker som en sterk nervegift for både dyr og mennesker, sier Bank.
(©NTB)

