Siden 1975 har 35 prosent av verdens våtmarker gått tapt, og nedgangen fortsetter. Det får dramatiske konsekvenser for naturmangfoldet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Vitenskap og teknologi: De største truslene for ferskvannsartene er forurensning, demninger, landbruk og fremmedarter, ifølge en ny studie.
– Studien synliggjør en alvorlig utfordring, men det er ikke for sent å ta grep. Dette gir et kunnskapsgrunnlag til å utvikle strategier, politiske beslutninger og prioriteringer både nasjonalt og lokalt, for å stanse tapet av naturmangfold, sier forsker i NINA, Eva B. Thorstad, en av ekspertene bak studien.
Mer enn 1000 forskere har bidratt med data for å lage et samlet grunnlag for å vurdere hvilke arter ferskvannsfisk, øyenstikkere og krepsdyr som er rødlistet, altså at de er utrydningstruet.
Dette er den største risikovurderingen av ferskvannsfauna til dags dato.
Sammenlignet med mange andre deler av verden har vi få ferskvannsarter i Norge. Ifølge den norske rødlista har de fleste av våre 45 ferskvannsfisk status som livskraftig.
Blant artene som har status som sterkt truet i Norge, er edelkreps, og flere norske øyenstikkere er nært truet og sårbare.
(©NTB)