– Det har vist seg å være helt umulig å få ut pengene fra investeringen, sier Pål Buer Abrahamsen.
Hans kone investerte om lag 200.000 kroner i investeringskonseptet The Gate Index, og siden sommeren 2023 har han forsøkt å få pengene ut. Flere har reagert etter NRKs avsløringer om Kypros-prosjektet og mannen bak, Geir Skoug.
Nå har Abrahamsen og totalt 44 investorer samlet seg for å anmelde Skoug til politiet.
NRK har forelagt Geir Skoug alle påstander i denne artikkelen som er rettet mot ham. Han har ikke kommentert noe utover at «her foreligger det masse udokumenterte påstander».
– Vanvittig mye penger
Abrahamsen møter NRK sammen investorene Helge Finnestad og Morten Danielsen på Skagenkaien i Stavanger. Danielsen og Finnestad investerte henholdsvis drøyt 100.000 kroner og nærmere 700.000 kroner i Skougs investeringsprosjekt.
De mener Skoug til sammen har hentet anslagsvis 50–80 millioner kroner til The Gate Index.
Anmeldelsen ble levert til Sør-Vest politidistrikt i desember. Skoug er anmeldt for grovt bedrageri, som har en strafferamme på seks års fengsel.
– Det er jo vanvittig mye penger det er snakk om, og det er for galt at en person skal kunne komme unna med den type bedrageri og svindel, sier Danielsen.
Geir Skoug har ikke kommentert anmeldelsen i forbindelse med denne saken. Han har tidligere avvist at han har lurt investorene, og har ment at investeringene totalt har vært på 20 millioner kroner.
Mener de ble lurt
NRKs avsløringer er viet stor plass i anmeldelsen fra investorgruppen.
De mener Skoug og The Gate Index har forledet dem gjennom å vise frem vareprøver, promoteringsmateriale og luftige verdivurderinger.
Investorene mener de på den måten har fått inntrykk av at de har sittet på store verdier gjennom flere selskaper under The Gate Index-paraplyen.
Men, som NRK har avslørt, er det vanskelig å spore opp reelle verdier i disse selskapene.
«Det gis da bevisst villedende opplysninger i den hensikt å få investorer til å overføre penger til prosjekter som ikke eksisterer», står det i anmeldelsen.
– Investeringene har blitt fremstilt som særdeles lønnsomme, og at det foreligger store verdier i selskapene. Men når alt kommer til alt, viser det seg å være helt feil, sier Abrahamsen.
Politiet er foreløpig sparsommelige med opplysninger om hva de kommer til å gjøre med anmeldelsen av fra investorene.
– Jeg kan bekrefte at anmeldelsen er mottatt. Utover det har jeg ingen kommentarer på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Rune Gjertsen til NRK.
Nye opplysninger: Kunne blitt stoppet tidligere
Nå kan NRK avsløre at det ikke er første gang politiet og norske myndigheter har blitt kjent med virksomheten til The Gate Index og Skoug.
Mandag 12. september 2022 skal det ha tikket det inn en e-post til Økokrim. E-posten kom etter flere telefoner og henvendelser til både politiet og Økokrim.
I emnefeltet skal det ha stått:
«Suspected Investment fraud affecting between 150–200 Norwegian citizens».
Avsenderne, som mistenkte at 150–200 nordmenn var utsatt for et investeringsbedrageri, var to personer som hadde et forretningsmessig forhold til Skoug.
De pekte på Geir Skoug og hans investeringskonsept The Gate Index.
De mener varslene deres til norsk politi aldri ble tatt på alvor.
– Før vi kontaktet Økokrim, prøvde vi å kontakte det «vanlige» politiet. Både på telefon og e-post. Det stod viktig og detaljert informasjon i e-posten til Økokrim. Vi mente det i hvert fall burde være nok til å starte en etterforskning. Det virker som det verken er kunnskap eller personale til å etterforske disse sakene effektivt, skriver en av personene i en e-post til NRK.
De ønsker ikke å stå frem med navn, men NRK kjenner identiteten deres. NRK har sett dokumentasjon på at de har hatt et forretningsmessig forhold til Geir Skoug.
Økokrim har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK.
NRK har også sett dokumentasjon som viser at Lotteri- og stiftelsestilsynet ble varslet om The Gate Index i 2021. Finanstilsynet fikk også tips om investeringsprosjektet i 2022.
NRK kjenner ikke til om noen av disse varslingene har fått noen konsekvenser.
«Konkursgjenganger»
NRK har kartlagt Skougs historikk i rettsapparatet og politiet tilbake til 1980-tallet. Gjennomgangen viser at:
- Skoug har vært involvert i minst 30 konkurser.
- Han har vært ilagt konkurskarantener fire ganger, og blitt beskrevet som en konkursgjenganger av bostyrere.
- Han har to straffedommer. En fengselsstraff fra 1990, og et forelegg i 2003.
- Skoug ble også frifunnet i retten etter en større etterforskning som omhandlet bedrageri i 1999.
- Han, eller selskaper han hadde en vesentlig rolle i, ble anmeldt minst fem ganger i perioden 2001–2008. Dette er utenom sakene som er nevnt tidligere i denne oversikten.
Alle de fem sakene ble henlagt. To av sakene ble henlagt på grunn av kapasitetsproblemer hos Oslo politidistrikt, og de øvrige på «bevisets stilling».
– Det er vanskelig å redegjøre for de påtalemessige vurderingene som er gjort i disse sakene så mange år etter at forholdene har funnet sted. Ansatte som har jobbet med sakene kan ha sluttet, gått av med pensjon eller gått over i nye roller, skriver politiinspektør Ole-Jacob Schelver til NRK i en e-post.
– Saker som omhandler økonomisk kriminalitet er ofte krevende å etterforske. Ofte er det behov for en spesiell kompetanse. Det har skjedd mye på dette området i Oslo politidistrikt de siste årene.
Bostyrerne varslet – politiet henla
Anmeldelsene NRK kjenner til, har kommet fra bostyrere som behandlet de ulike konkursene.
Den første store konkursen var i et katalog-konsern i slutten av 1980-årene. Dagbladet omtalte Skoug som «Katalog-fantomet». Avisa omtalte stadige forsinkelser med katalogene, dobbeltfakturering, ansatte som ikke fikk betalt det de skulle, og regninger som ikke ble betalt.
Saken endte med dundrende konkurs i alle selskapene, konkurskarantene og dom for Geir Skoug.
Ifølge politiet var Skoug også en sentral skikkelse blant de såkalte «kataloghaiene» i 1990-årene. Skoug ble omtalt som en av grunnleggerne av selskapet Infotel, som havnet i politiets søkelys og fikk betydelig medieomtale.
I Infotel-saken endte politiet opp med over 1000 anmeldelser fra bedrifter som fikk faktura for annonser som de mente de ikke hadde bestilt. Skoug ble imidlertid frifunnet i retten, etter at påtalemyndighetens sak langt på vei raknet.
Etter at Infotel dro frem fornøyde kunder og reelle produkter, som kataloger, ble det gjort flere større endringer i tiltalen like før hovedforhandlingen. Påtalemyndigheten klarte heller aldri å sannsynliggjøre Skougs rolle i saken.
Noen år senere, i 2001, gikk Skoug personlig konkurs. På dette tidspunktet skyldte han over 6 millioner kroner i skatt.
På 2000-tallet gikk Skoug flere ganger inn for å rydde opp i selskaper som av ulike grunner slet. Selskapene gikk ofte konkurs. NRK har snakket med flere personer som Skoug drev forretninger med på denne tiden.
– Han lurte meg trill rundt, forteller Lill Alver, tidligere daglig leder i selskapet Millcom.
Hun jobbet tett med Skoug på begynnelsen av 2000-tallet. Etter at Millcom gikk konkurs, ble Skoug anmeldt av bostyrer, som mente Skoug hadde tappet selskapet for millionbeløp, samtidig som lønn og regninger ikke ble betalt.
– Skoug brukte meg for å omgå konkurskarantene. Han styrte alt. Jeg var så naiv på den tiden, sier Alver.
Saken ble henlagt.
Noen år senere gikk selskapet Norwegian Construction konkurs. Også i denne saken ble Skoug beskyldt av bostyrer for å ha urettmessig ført 900.000 kroner ut av selskapet.
Også denne anmeldelsen ble henlagt.
NRK har forelagt alle påstander i denne artikkelen overfor Geir Skoug. Han har ikke kommentert disse påstandene. Han har imidlertid tilbakevist en aktiv rolle i blant annet Millcom overfor NRK tidligere.
Flyttet til utlandet
I 2013 utvandret Geir Skoug offisielt fra Norge, og han bosatte seg etter hvert på Kypros. Noen år senere startet han arbeidet med å få nordmenn til å investere i The Gate Index.
Helge Finnestad er blant de siste i rekken av personene som i årenes løp har anmeldt Skoug. Han er også blant dem som kan ha tapt mest på investeringen i The Gate Index.
Finnestad var i flere år i jevn kontakt med Skoug, men det siste halvåret har kontakten med den norske forretningsmannen dabbet av. Han føler seg lurt.
– Jeg ønsker å se Skoug igjen, men i en rettssal, sier Finnestad.
Publisert