Amerikansk rapport om Israels krigføring lar vente på seg

NTB
NTB


Palestinere sørger over slektninger som ble drept i et israelsk angrep på Gazastripen sist helg. USA har nå undersøkt om Israels bruk av amerikanske våpen er i tråd med krigens folkerett og forutsetningene for å få militærhjelp, men rapporten lar vente på seg. Foto: AP / NTB

Av NTB | 08.05.2024 22:24:06

Politikk: USAs utenriksminister Antony Blinken hadde opprinnelig frist til onsdag med å oversende rapporten til Kongressen, men rapporten er fortsatt ikke klar.

Men utenriksdepartementet jobber svært hardt for å fullføre den, forsikret departementets talsmann Matthew Miller tirsdag.

– Det er mulig det glipper litt, men vi prøver fortsatt å få det gjort innen i morgen, sa han da.

Memorandumet forbyr også mottakere av amerikansk militærhjelp å hindre nødhjelpsforsendelser, noe FN og andre anklager Israel for å gjøre.

Reuters siterte i forrige måned flere høytstående tjenestemenn som sa at de ikke finner Israels forsikringer om det motsatte troverdige.

Amnesty International og andre har også lagt fram dokumentasjon som tyder på det samme, noe som har bidratt til å øke presset på Biden.

Israels forsikringer om at de benytter våpnene i tråd med amerikansk lov, er «ikke troverdige», sier kongressrepresentanten Jason Crow.

Sammen med 80 andre demokrater i Kongressen undertegnet han i forrige uke et brev til Biden med krav om at militærstøtten til Israel må fryses.

President Joe Biden undertegnet i februar et memorandum som pålegger det amerikanske utenriksdepartementet å granske hvorvidt Israels bruk av amerikanske våpen har vært i henhold til krigens folkerett og forutsetningene USA har gitt.

Mange demokrater, blant dem partiveteranen Nancy Pelosi, har tatt til orde for å fryse militærstøtten til Israel som følge av landets krigføring i Gaza og de store sivile tapene der.

(©NTB)