Plateselskapet Universal uteblir fra Spellemann på grunn av Tiktok

NTB
NTB


Tiktok-logoen lyser på veggen bak den festmusikknominerte gruppen Hagle under offentliggjøringen av de nominerte til Spellemann i forrige uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Av NTB | 04.03.2024 13:37:45

Sosiale forhold: – Vi ønsker ikke å være til stede på eventer sponset av aktører som aktivt undergraver artister og den jobben de gjør, skriver Universal-sjef Bjørn Rogstad i en pressemelding mandag formiddag.

Allerede under offentliggjøringen av artistnominasjonen torsdag i forrige uke var det ikke en eneste Universal-representant å spore. Men selskapets artister stilte opp – og poserte på rød løper med sponsornavnene lysende på veggen bak.

– Vi er stolte av alle våre nominerte og gleder oss til å følge med fra sidelinjen. De fortjener all oppmerksomhet, heder og ære de kan få.

Spellemann, som plateselskapsorganisasjonen IFPI står bak, samarbeider med blant annet Tiktok, ifølge styreleder Marte Thorsby for å «nå den yngre og musikkinteresserte målgruppen man sikter seg inn mot».

Plateselskapet hevder at Tiktok forsøker å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken, noe Tiktok kalte «trist og skuffende» – og påpekte at de hadde kommet til enighet med andre selskaper.

– De som ønsker å anerkjenne artister og låtskrivere, må gjøre det ved å respektere dem, ikke ved å aktivt jobbe mot å erstatte dem med KI eller ved å betale dem uanstendig lite. Dette er årsaken til at vi aldri kan slutte å kjempe for rettferdig behandling av artister og låtskrivere. Dette er årsaken til at vi trakk lisensen med Tiktok. Dette er årsaken til at vi har bestemt oss for å ikke delta på årets Spellemannpris.

Artistene rammes nemlig ikke av Universals fravær. Blant Universal-nominerte er Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland, Dagny, Trygve Kongshavn, Undergrunn og Alessandra. Rogstad understreker i sin uttalelse:

Universal Music trakk 1. februar all musikken sin fra Tiktok, etter at samarbeidet om en ny lisensavtale brøt sammen. Det innebar at videoer på appen med musikk fra Universal-artister har fått lydsporet fjernet. I tillegg nektes brukere å legge på musikk fra Universal på nye videoer.

Nå går den norske Universal-sjefen rett til kjernen av konflikten i sin uttalelse og skriver:

(©NTB)